לא זכור לי גודש כתיבה ורפרוטאג'ה שעוסק באופן כה חסר מנוחה במלחמה ממלחמות ישראל, כפי שאנו עדים לו בימים אלו – בשנתה ה-40 של מלחמת 67' והכיבוש שמלחמה זו הולידה.
נראה לי כי כמה סיבות מבניות נשכחו אחרי 40 שנים של כיבוש – ראוי להזכיר אותם, ולו גם אם בחטף.
מה היא הסיבה למבול חרושת העיתונות המציף אותנו בימים אלו? אם לענות על כך במשפט אחד, הרי זה עבר שלא עובר.
עבר שלא עובר
לא אוהבים לדבר בישראל על הצד שירה את טיל הראשון. והאמת שהטיל הראשון הוא לא תמיד העדות הניצחת לצד התוקפני – אלא שבמקרה של מלחמת 67' הדברים הם קומפלמנטאריים.
מלחמת 67' נשארה סוגיה בלתי מוסכמת ואפילו חידתית, משום שאנו עדיין חיים את תולדותיה של מלחמה זו – בראש ובראשונה הכיבוש והדיכוי האלים על קולקטיב לאומי אחר. אפשר בבטחה לומר כי כל הקשר של החיים בישראל משנת 1967 עד היום, קל וחומר בחייהם של הפלסטינים, קשור במידה זו או אחרת לכיבוש השטחים ולשליטתה של ישראל בעם אחר החיי תחת הכיבוש שלה. 40 שנה אחר מלחמה זו ועדיין אנו נעדרים מערך הסברי מעמיק וממצה (בוודאי לא מוסכם) על סיבותיה של מלחמה זו.
כאשר עושים לנו כתבות טלויזיה – וראיתי במקרה אחת מהן אתמול (עם קריינות של ירון לונדון) – חוזרים שוב ושוב (כמו מנטרה אשר מקווים שתשקע בסופו של דבר בתודעה הנסערת) על אותן סיבות קוניונקטוראליות שהביאו למלחמה היא: שוב סגירת מיצרי טיראן, כניסת הצבא המצרי לסיני, בעיית המים בצפון והסתננויות של לוחמי גרילה מירדן ומסוריה. זה אינו מספיק. אני רוצה להציע באופן טלגרפי בלבד מספר גורמים שלעניות דעתי הביאו למלחמה ההיא – גורמים שלא מצאתי להם עד והתייחסות בשיח הפוליטי בישראל, למעט מספר מאמרים ומעט דיונים אקדמיים נשכחים שלא זכו כמעט לדיון ציבורי בשיח הציבורי.
הגורמים המזרח תיכוניים העומדים ברקע למלחמת 67':
|
הגורמים הפנימיים בתוך ישראל העומדים ברקע למלחמת 67':
|
בכל המלל הרב שהציף את הרשימות הרבות שהופיעו בימים האחרונים על מלחמת 67' לא מצאתי רמז על גורמים אלו. בעיני ללא הכלה של נסיבות היסטוריות אלו כל דיון בסיבותיה של המלחמה ההיא לא יהיה מספק.
אלו רק מספר נקודות למחשבה אודות הרקע למלחמת 67'. פקטורים שצריכים כמובן להיות מגובים במספרים ובתיאור יותר מדוקדק. למרות הגל העיתונאי המציף אותנו על המלחמה זו, לצערי נעדרים פקטורים חשובים לסיבותיה של המלחמה – חוץ מאשר העובדות הפשטניות שלעצמן, שמייחסות את פרוץ המלחמה לכניסתו של הצבא המצרי לסיני, ולסגירת מיצרי טיראן – אלו הן נסיבות קוניונקטוראליות ולא ניתוח לתנאי עומק למלחמה הארורה ההיא, ולמה שבא בעקבותיה.

גילגוליו של "קיר הברזל":
ראשית יש להוריד את ה"חומה" הלכודה בתודעתם של הישראלים – אחר-כך תיפולנה חומות העויינות והשנאה מעצמן.
אתה מתכוון לממשל הצבאי. לא בדיוק אותו דבר. והוא הסתיים ב-66.
ראה:
http://he.wikipedia.org/wiki/הממשל הצבאי על ערביי ישראל
נכתב די הרבה על גורמי הרקע למלחמה, ואתה מתעלם כאן מכמה מהבולטים שבהם – מהמצב בירדן (הפלסטינים, פעולת סמוע) דרך בעיית מקורות המים והטיית מי החצבני; הרעיון שהמיתון הכלכלי היה גורם מדרבן למלחמה הוא, איך לומר, מעניין. אבל די מופרך, על פניו.
מה שנכון לגבי המלחמות האחרונות שלנו לא בהכרח תופס לגבי 67:
The newly released Israeli diplomatic documents from the period leading up to June 5, 1967, offer overwhelming evidence against any suggestion that Israel sought war with the Arabs…the picture that emerges is one of a country and leadership deeply fearful of military confrontation, and desperate to avoid one at almost any price.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1178708597047&pagename=JPost%2FJPArticle%2FPrinter
מלחמת 67 – קווים לדמותו של הגילוי הנאות:
http://israblog.nana.co.il/blogread.asp?blog=98991&blogcode=6675682
חד צדדיות מוחלטת. לסורים התמימים לא היתה יד ורגל בדבר.